Ajakasutusest ja koodi suhtelisest ilust

Ülikoolis õppisin ma tööstusautomaatika valda langevat eriala, meil on suured seadmed ja jämedad juhtmed ning programmid kontrolleritele kujutavad endast peamiselt hoopis graafilist funktsiooniblokkide kogumit, nii et ma pole kunagi vaevunud üliilusat koodi ja superoptimaalseid lahendusi kirjutama – meil käivad need asjad veidi teisiti, asjad on robustsed, kui seadmete poolt antud limiite ei ületata ning idee poolest kindlalt töötab, siis on täiesti ok, kes see ikka surkima hakkab, et mismoodi see värk välja näeb (bad, bad thinking, kui mu õppejõud vaid seda näeks). Kuid tuleb tunnistada, et ilusat koodi on hea lugeda küll.

Üldiselt, asjad on nii, et kui on tegu mingi väiksema asjaga, siis on sellega reeglina hästi kiire, et kogu aeg on tuli takus – kui kohe välja ei anna toodangut, jõuab keegi ette ja napsab turu ära. Asja saab kiirendada, kui sellelesamale koodi ilususele läbi sõrmede vaadata, klopsida lihtsalt kähku kokku midagi, peaasi, et töötab, küll hiljem jõuab parandada ja mingit korda luua ja dokumentatsiooni kirjutada.

Kuid ilmneb, et ei jõua, õigemini, asi on vahepeal käte vahelt välja kasvanud ja edasine tegevus ning arendus näevad välja nagu ilma matšeeteta Tarzani valdustes ringikolamine, vaatad küll, et ahvid hüppavad puult puule ja asjad jooksevad, aga sina istud oma Amazonase lepavõsas ja ei suuda liikuda ei edasi ega tagasi. Õnneks saab virtuaalmaailmas restarti teha, kuid see tähendab kõige uuestiehitamist ning nüüd on veel rohkem aega mööda läinud, kui alguses üldse karta oli.

Heaks näiteks blog.tr.ee javascripti osa (link, utf-8), ime et ma needki vähesed kommentaariread sinna kirjutada viitsisin, ma pean alati mingi pool tundi kõigepealt uurima seda värki seal, kui mingi väikese paranduse sisse suudan panna.

See postitus on nüüd pigem rohkem märkus iseendale, et kui tegu on väikese ja elementaarse asjaga, siis võib koodi puhtusele sülitada, aga kui on arvata, et asjad ei jää maailma lõpuni sugugi niivõrd lihtsaks, siis tuleks veidi ikka pingutada, palju see ikka aega protsessile lisab, mingi 10% äkki.