Web 2.0 funktsionaalteenused

Viimasel ajal on web 2.0 pealetungi raames netti ilmunud mitmeid asjalikke, vaid ühte konkreetset funktsiooni täitvaid teenuseid, mida siis vabalt (reeglina on kõik need siiski tasuta) kasutada saab.

AjaxLoad – lehekülg laadimisindikaatorite piltide kergeks valmistamiseks. Määrad vaid, mis tüüpi peaks indikaator olema, paned paika värvid ja edasi on soovitud liikuv pildike vaid ühe nupuvajutuse küsimus. See sait on ka hea näide, kuidas saab kasutada css-i drop-down listi elementidele ikoonide lisamiseks. Bueno (Y).

Adam kalsey Button Maker – teenus lihtsate nupukeste tegemiseks. Miks näha vaeva, kui saab ilma vaevata?

RSS2PDF – teenus oma RSS või Atom faili on-the-fly PDF formaati konvertimiseks. Siin on näiteks selle ajaveebi RSS-ist tehtud PDF. Pole küll päris kindel, et mille jaoks see nüüd vajalik peaks üldse olema, aga näiteks lihtsaks vormindamiseks, printimise või koopia salvestamise ja jagamise tarvis saaks vabalt ju kasutada.

Nende eelpoolmainitud teenuste eripäraks on tõesti fakt, et nad suudavad täita vaid ühte konkreetset funktsiooni, samas pole tegu mitte osana mingist suuremast süsteemist vaid nad eksisteerivad täiesti eraldiseisvate ja sõltumatute objektidena. Tegu pole mitte vahendiga, mille pealt teenida, et selle eest saaks raha küsida, vaid vastupidi – mitte omaette lõppeesmärk vaid hoopis reklaam kui selline ise.

Inimesed nimelt külastavad Adam Kalsey nupugeneraatorit ning lehel on kutsuv link tema blogile. Sama lugu on AjaxLoad saidiga. Rss2PDF üritab hoopis domeeni müüa. Igatahes – tegu pole enam tootega vaid kavala nipiga inimesi ligi meelitada ja mis peamine – see ka õnnestub. Mina pole näiteks kunagi huvi tundud nende vilkuvate bännerite peale klõpsimise vastu, mida Delfist karjakaupa leida võib, aga mainitud lehtedel vaatasin kohe, et mis nende linkide taga peitub.

Win-win situation.