Securenet.ee

securenet.jpg

Securenet.ee uuendas oma andmeturbeportaali ning palus siis selle saidi kohta meiepoolset arvamust. Kuna ma aga andmeturbest suurt ei tea, siis sisu kohta sõna ei võta – küll aga paneks kirja paar esimest mõtet, mis mul securenet.ee lehekülge, kui sellist, vaadetes pähe kerkisid.

Kui esileht avada, siis on suht raske esimese hooga taibata, et millega üldse tegu. Probleem on ka tutvustava teksti leidmisega – selle jaoks tuleb valida ülemises servas asuvast pisikese kirjaga lingiribast parempoolne link “Meie.” See ei ole tegelikult eriti hea lahendus – minul näiteks läks päris tükk aega tolle lingi leidmise jaoks. Ja arvestades, et kui juhukülastaja ei taipa kohe, et mis lehega tegu, on selle infolehe lingi kiire avastamine ülikriitiline – külastaja läheb vastasel korral lihtsalt minema (kuigi ta teeb seda arvatavasti niikuinii, kui kohe aru ei saa, et millega tegu).

Esiteks on lingi pealkiri natuke paha – artikli enda pealkiri on “Informatsioon” aga lingib selle juurde “Meist.” Asja teeks paremaks, kui lingi nimi olekski siis vastavalt “Informatsioon” või lihtsalt “Info.” “Meist” on üldse natuke paha sõna, kui sellelt silmadega üle lasta, siis jääb ta täiesti märkamatuks, ta ei ütle vaatajale midagi, “info” on selle koha pealt palju parem, hakates ka halvemates asukohtades kuigivõrd silma, kuna seda sõna osatakse oodata.

Samas võiks kogu see lingiriba olla tegelikult hoopis logo ning lehe lööklause all ja kuidagi silmatorkavamalt, suurema fondiga näiteks. Logo on piisavalt üheselt mõistetav ka ülemisest servast, ta ei pea just tingimata lehe keskel istuma.

Mis info lehte endasse puutub, siis kontaktid ja e-mailid ei ole sugugi kõige tähtsamad, et nad kohe esimesel positsioonil olema peaks. Kõige tähtsam lehekülje seisukohalt on kirjas lõikudes Eesmärk ja Hetkeseis, need lõigud peaksid siis vastavalt ülevalpool olema.

Eesmärgi lõigu seeski on jutt vales järjekorras. Kui tegu on eesmärgi defineerimisega, siis tuleks see jutt ümber keerata – kõigepealt kirja, mis on eesmärk ja alles seejärel, et kirjutate artikleid otse ja ausalt. See on väga hea info, et otse ja ausalt, aga see on siiski kõigest toetav info, mitte põhipoint. Põhipoint on, et pakutakse külastajatele andmeturbeteemalist infot ja nii peakski kirjas olema.

Artiklite juurest niipalju, et kuigi on väga cool, kui artikli info asub vahvas hüpikaknas, siis tegelikkuses on tegu ühe halvima lahendusega üldse. Esiteks pealkirja kõrval asuv kalendripilt EI kutsu sellele vajutama, kui tahad teada, et kes on näiteks artikli autor. Kalendripildile klikkamist võiks kaaluda juhul, kui on vaja määrata kuupäeva, aga seda antud lehe juures teha pole vaja. Artikli andmed võiks leida ikkagi kohe pealkirja alt või loo lõpust.

Peale selle, artikli lisamise kast võiks olla suurem, kui kommentaari kirjutamise kast ning üleüldse, selmet rippida Airbus fondiga spetsiaalselt tehnoköögi jaoks tehtud “kirjuta siia” pilti, oleks võinud kasvõi MS Paintis enda versioon tekitada. See ei ole ju nii raske, alla minuti töö.

Niipalju siis esimese pilguheitega pähe tulnud ideid. See, et ma mingit asja mingitpidi arvasin, ei tähenda, et se ekohe õige oleks ja leheküljel valesti, see tähendab vaid seda, et minu mätta otsast vaadates on asi valesti – nii et mul ei jää muud loota, kui et neid, kes minuga samalt mättalt asju vaatamas käiks, võimalikult palju oleks 🙂

6 thoughts on “Securenet.ee”

  1. Tänan, just sellist tagasisidet ma ootasingi. Püüan lähemate päevade jooksul suuremad möödaminekud parandada.

    Ahjaa, tutvustav tekst asub kohe logo all vastavas kastis ning see on kirjas igal lehel. On siis seda tõesti nii raske märgata?

  2. See on vaid üks lause, mitte tutvustav tekst. Tutvustav tekst räägib sellest, et mille jaoks leht on, kellele ta on suunatud ja kuidas ta võib siis üldse aidata.

  3. Njah, ma nüüd ei teagi, kas olla uhke, et sai nii hea kommentaari kirjutamise kasti taustapilt tehtud, et securenet selle omal lehel kasutusele võttis või siis tegelikult ikkagi kogu asja taunida. Viisakas oleks vähemalt tekst juurde panna, et võtsin selle loata Technic Kitcheni lehelt. Või luba äkki küsida? Või ise teha? Samas nii tühine failike, aga ikkagi. Kas intellektuaalse omandi varguse küsimused ei kuulu andmeturbega kokku? Kasvõi kaudselt, üldise eetika piirides?

Kommenteerimine on suletud.