alpha, beta… Bon Echo (tulevane Firefox 2)

Bon_EchoA2.jpgOi mulle meeldivad kõikvõimalikud alfad, beetad, gammad ja kuidas neid eelversioone veel ka ei nimetataks. Kui vähegi võimalik installin programmist kohe uue beetaversiooni peale. Täna avastasin, et saadaval on Firefox 2 Alpha koodnimega “Bon Echo”.

Esimese asjana hakkab silma, et tab’ide sulgemine käib nüüd sarnaselt Operale iga tabi nukast, mitte paremalt servast nagu varem. Ümberharjumine võttis natuke aega, aga olles päev otsa kasutanud uut varianti, tundub juba üsna mugav. Teine uuendus, mis kohe silma torkas on tektsiväljadel pakutav speller. Loomulikult ei suutnud ma süsteemi eesti keelt spellima panna, aga lootust on, et äkki (tulevikus) kuidagi saab. Hetkel on speller seotud Thunderbirdiga ja tolle eesti keele speller omakorda seotud OpenOfficega – topelteksportimisega mina hakkama ei saanud.

Lubatud lisakiirust oleks ka justkui natuke tunda olnud. Vähemalt tundus küll nii. Mälu hõivas igaljuhul samapalju kui praegune versioon, niiet selles vallas veel arenguruumi on. Lisaks oli veel uuendusena välja toodud, et uus link avaneb default’ina uues tabis mitte aknas, mis ei ole eriline märk, sest mõistliku inimesena oli juba ammu selline extension lisatud, mis antud valiku võimalikuks tegi.

Extension’itest rääkides, siis see on reeglina üks põhjus, miks eriti ei viitsi neid firefoxi nightly build‘e kasutada – laiendused lihtsalt ei tööta seal. Aga nüüd on ka see mure murtud – olemas on extension, mis teised lisajubinad tööle sunnib – Nightly Tester Tools. Ja siiani on kõik mu pluginad (neid on mul kokku 34) uues alfaversioonis edukalt ning vigadeta töötanud.

Lisainfoks veel niipalju, et kõik Firefoxi versioonid saavad oma nime mõne avaliku pargi järgi – seekorde – Bon Echo park – asub Ontarios, Kanadas.

Kes testversiooni ei tihka peale panna, peavad uut Tulirebast sügiseni ootama, vähemalt praeguse seisu järgi.

Ja lõppu veel suure ringi küsimus: miks Firefoxi eestikeelset versiooni olemas pole? Kas poleks võimalik kuidagi jõude koondada (näiteks blogijate) ja see väärt asi ükskord ära tõlkida?

2 thoughts on “alpha, beta… Bon Echo (tulevane Firefox 2)”

Kommenteerimine on suletud.